Serie artikelen over PDF-standaarden en specifiek PDF-standaarden voor archiveerbaarheid en toegankelijkheid
In deze reeks artikelen over pdf-standaarden lees je over de pdf-standaard, de verschillende versies en open standaarden. Ook lees je hoe deze standaarden zich verhouden tot standaarden voor archivering en toegankelijkheid.
Voor wie?
De informatie in deze artikel kan interessant zijn voor softwareontwikkelaars, onderzoekers en mensen die processen rondom pdf inrichten.
Voor de gemiddelde documentmaker, zoals een Word-gebruiker of InDesigner, zijn deze artikelen niet relevant. In deze artikelen lees je niet hoe je een pdf maakt die aan bepaalde standaarden voldoet. Daarover schrijf ik andere artikelen en geef ik trainingen.
Serie artikelen
1. Verschillende pdf-standaarden
Hoe een pdf technisch in elkaar moet zitten wordt beschreven in standaarden. Omdat er natuurlijk nieuwe ontwikkelingen en eisen zijn, verschijnen er nieuwe versies van de PDF-standaard. In dit artikel lees je een inleiding over de pdf-standaard, de versies, subversies, conformiteitsniveaus en open standaarden.
Artikel volgt voorjaar 2023.
2: Versies van de PDF-standaard
De verschillende versies van pdf, met name PDF 1.4, 1.7 en 2.0.
Artikel volgt voorjaar 2023.
3: Pdf en open standaarden
Verschillende PDF-versies zijn een open standaard.
Artikel volgt voorjaar 2023.
4: PDF/A: standaard voor archiveerbare pdf’s
PDF/A is een pdf-standaard voor archivering. PDF/A bestaat uit een subset van de volledige PDF-standaard. Alleen de delen van de volledige standaard die goed archiveerbaar zijn, zijn in deze subset opgenomen. Doordat er minder mogelijk is (het is een subset van de standaard en je kan niet alles gebruiken), is de standaard ‘strenger’ om de archiveerbaarheid te borgen.
Artikel volgt voorjaar 2023.
5: Conformiteitsniveaus voor toegankelijkheid in PDF
Er is ook vastgesteld wat er nodig is om een pdf toegankelijk te maken. Voor PDF 1.4 en PDF 1.7 is een conformiteitsniveau vastgesteld, conformiteitsniveau ‘a’, waarin eisen staan om het document toegankelijk te maken.
Artikel volgt voorjaar 2023.
6: PDF/UA en het Matterhorn-protocol
Voor PDF 1.7 kun je ook gebruik maken van PDF/UA, de standaard voor ‘Universal Accessibility’.
Het Matterhorn-protocol is een document met testcriteria.
Artikel volgt voorjaar 2023.
7. Voldoen aan een specificatie
Opslaan als een PDF-standaard voor archivering (PDF/A) of toegankelijkheid (PDF/A met conformiteitsniveau a of PDF/UA) betekent nog niet dat de pdf ook aan de eisen van de standaard voldoet.
Artikel volgt voorjaar 2023.
Over de auteur
Iacobien Riezebosch is expert digitale toegankelijkheid met een specialisme in organisatieaanpak en toegankelijke pdf. Ze is vanaf 2018 geïnviteerd expert van internationale werkgroep ‘PDF Accessibility LWG’ (Liaison Working Group) van de PDF Association die wekelijks werkt aan het ontsluiten van PDF-technieken voor toegankelijkheid.
Dankbetuiging
Met dank aan Bram Duvigneau, Han Zuidweg en Johan van der Knijff voor hun input op conceptversies van de artikelen.
Ik ben zelf verantwoordelijkheid voor eventuele onduidelijkheden of onvolkomenheden in de artikelen. Mocht je vragen of opmerkingen hebben, dan hoor ik het graag.