Vanaf PDF 1.4 kan een pdf tags bevatten en kan een pdf toegankelijk gemaakt worden voor mensen met een functiebeperking.
De eerste pdf-versie stamt van 1993. Hierin kun je weliswaar doorzoekbare tekst aanbieden, maar de informatie in de pdf is nog niet beschikbaar of bruikbaar door mensen die bijvoorbeeld een screenreader gebruiken.
Vervolgens verschenen nieuwe versies met telkens nieuwe mogelijkheden. Deze mogelijkheden bespreken we niet in dit artikel, maar kun je wel nalezen op bijvoorbeeld de Wikipedia-pagina ‘History of PDF’.
PDF 1.4: introductie van tags
Vanaf PDF-versie 1.4 (2001) bestaat de mogelijkheid om ‘tags’ toe te voegen. Als een pdf goed getagd is, dan wordt informatie toegankelijk gemaakt voor verschillende mensen met een functiebeperking.
Er is nu niet alleen een document dat je kunt bekijken (zien), maar ook een boomstructuur waarin alle inhoud van het document staat en die ‘getagd’ is. Elke stukje inhoud is getagd met een tag die aangeeft of een tekst bijvoorbeeld een kop op een bepaald niveau, een lijst of een paragraaf is en waarbij aangegeven is wat het alternatief voor een afbeelding is. De tags moeten in een bruikbare volgorde staan.
Zo wordt de informatie gepresenteerd aan mensen die met behulp van een screenreader de informatie in braille of spraak gepresenteerd krijgen. Een screenreader gebruikt hiervoor niet de visuele weergave van de informatie, maar de onderliggende laag met tags.
Je maakt zo een pdf toegankelijk voor mensen die het document in een andere weergave willen bekijken (bijvoorbeeld in 1 kolom of in een andere kleurweergave). Bijvoorbeeld omdat ze slechtziend zijn. En voor mensen die het document willen laten voorlezen omdat ze bijvoorbeeld dyslectisch zijn.
Als een document geen tags bevat, dan kan het zijn dat het document geen inhoud heeft voor iemand die een screenreader gebruikt. Het document kan dan voor hen ‘leeg’ zijn, ook al zien we een document met informatie.
PDF 1.7: ISO-standaard
PDF 1.7 (2008) is de eerste PDF-versie die 1 op 1 een ISO-standaard werd: ISO 32000-1:2008. Ook deze versie is ontwikkeld door Adobe.
PDF 1.7 is een ‘superset’ van alle voorgaande versies. Dit betekent dat alle functionaliteit in de standaard van PDF 1.0 tot en met 1.7 zijn opgenomen in PDF 1.7.
Omdat PDF 1.7 een ISO-standaard is, kan Adobe de standaard niet veranderen of uitbreiden. Omdat ze toch extra mogelijkheden wilden, hebben ze gekozen voor losstaande uitbreidingen, Extension Levels, die geen onderdeel zijn van de standaard. Adobe, of een andere organisatie, kan ervoor kiezen dat haar software deze uitbreidingen ondersteunt.
PDF 2.0
Na versie 1.7 volgt PDF 2.0. Dit is de eerste PDF-versie die ontwikkeld is binnen ISO als een ISO-standaard (ISO 32000-2). PDF 2.0 wordt daarom ook wel de ‘Post Adobe PDF’ genoemd. Deze versie is niet door Adobe ontwikkeld, maar is ontwikkeld als ISO-standaard.
In deze versie is de PDF-taal verder verfijnd en zijn overbodige opties verwijderd. De standaard is hiermee eenduidiger en compacter geworden. Ook biedt de standaard nieuwe mogelijkheden.