De Accessibility Werkgroep van de PDF Association (‘Accessibility LWG’) ontwikkelde nieuwe pdf-technieken als alternatief voor de verouderde pdf-technieken van het W3C. Een pdf-techniek is een beschrijving van hoe een specifiek aspect van een toegankelijke pdf of juist een ontoegankelijke pdf in elkaar zit met daarbij tests en voorbeelden. De nieuwe pdf-technieken van de PDF Association zijn ‘vendor neutraal’ en dus niet geschreven voor specifieke software. Elke techniek is breed toepasbaar. Als preview op een grote hoeveelheid technieken deelt de werkgroep een eerste pdf-techniek en de verklarende woordenlijst.
De pdf-technieken van WCAG zijn verouderd en gericht op specifieke software
In 2008 werd WCAG 2.0 gepubliceerd, met daarbij 23 technieken voor pdf. Er zijn sindsdien kleine updates zijn geweest, maar veel veranderd is er niet. De W3C-technieken zijn specifiek geschreven voor (al lang verouderde) software als Word 2007 en Acrobat 9. De focus lag meer op de softwarepakketten dan de oplossing of het toegankelijkheidsprobleem in de pdf zelf. Ook missen de W3C-technieken voor pdf voorbeelden van best pratices of fouten.
Acccessibility LWG: Werkgroep voor nieuwe pdf-technieken
In 2018 werd de PDF Accessibility Liaison Working Group (LWG) van de PDF Association opgericht. Een project om nieuwe technieken voor de toegankelijkheid van pdf-bestanden te ontwikkelen. De werkgroep bestaat uit verschillende internationale experts. De groep werkt wekelijks aan de technieken. Iacobien Riezebosch is vanaf de start geïnviteerd expert bij deze internationale werkgroep. Wekelijks vergadert de groep en werkt ze aan de ontwikkeling van de technieken.
Doel van de nieuwe pdf-technieken
Doel is een breder begrip van hoe toegankelijke pdf in elkaar zit, hoe deze getagd is met de daarvoor bedoelde tags in een logische leesvolgorde. Ook wordt aandacht besteed aan andere belangrijke aspecten van een toegankelijke pdf. De uitleg en voorbeelden gaan over de pdf zelf, niet over specifieke software. Welke software je gebruikt is aan jou.
Makers van pdf en testers kunnen met de nieuwe technieken leren hoe ze pdf-bestanden kunnen taggen met de daarvoor bedoelde tags, leren wat er verder belangrijk is voor de toegankelijkheid en hoe ze de toegankelijkheid van een pdf kunnen onderzoeken. Ontwikkelaars kunnen met de pdf -technieken goed inzicht in de toegankelijkheid van pdf leren krijgen zodat ze weten wat hun software hiervoor moet kunnen of ondersteunen.
Het blijft natuurlijk een technisch onderwerp, maar er is hard gewerkt aan de begrijpelijkheid van de informatie om de drempel voor nieuwkomers in de wereld van toegankelijke pdf zo laag mogelijk te maken. Zo gebruiken we een eenvoudige en veelgebruikte term als ’tag’ terwijl dit in de standaard een BLSE (Block-level Structure Elements) of ILSE (Inline Level Structure Elements) heet. De verklarende woordenlijst biedt goede handvatten om de terminologie te duiden.
Opbouw technieken
De opbouw van de nieuwe technieken is vergelijkbaar met die van WCAG-technieken voor bijvoorbeeld HTML, CSS et cetera. In een techniek vind je een beschrijving, een voorbeeldbestand, stappen om te testen met verwachte resultaten, verwijzingen naar relevante WCAG-succescriteria en controles voor PDF/UA (de ISO-standaard waarin staat hoe een toegankelijke pdf in elkaar zit). Controle op PDF/UA gebeurt op de controlepunten van het gratis beschikbare testprotcol voor PDF/UA, het Matterhorn-protocol. Bij elke techniek vind je ook voorbeelden van goed toegankelijke pdf’s en niet-goed toegankelijke pdf’s. Het goed toegankelijke voorbeeld voldoet aan PDF/UA.
Fundamentals en technieken voor specifieke inhoud of functionaliteit
De werkgroep heeft 5 eisen geschreven die op elke pdf van toepassing zijn, ongeacht de inhoud of functionaliteit. Deze basisprincipes noemen we de ‘Fundamentals’. Hieraan moet dus elke goed toegankelijke pdf voldoen. Onder de Fundamentals hangen 36 pdf-technieken. De planning is om de Fundamentals met bijhorende technieken nog in 2023 te publiceren.
Ook zijn er technieken geschreven voor specifieke inhoud of functionaliteit. Dit zijn de zogenaamde ‘Use case’-technieken. Publicatie start in 2024. Tot nu toe heeft de Accessibility LWG ruim 160 van dergelijke technieken ontwikkeld en we verwachten dat er nog veel meer zullen volgen.
Preview: eerste release
In de eerste publicatie staat een goed voorbeeld (PASS) en één bijbehorend ontoegankelijk voorbeeld (FAIL). Met dit eerste voorbeeld introduceert de werkgroep de opzet van de pdf-technieken.
De voorbeeldbestanden zijn tot de essentie teruggebrachte pdf’s, die elk een geïsoleerd goed voorbeeld of foutvoorbeeld van de techniek laten zien. Met ‘geïsoleerd’ bedoel ik dat een voorbeeld altijd een heel beperkte pdf is die tot de essentie is teruggebracht. Er staat enkel het noodzakelijke in om de best practice of het toegankelijkheidsprobleem goed te demonstreren. Hiermee krijgt het goede voorbeeld of het toegankelijkheidsprobleem focus zonder dat er afleiding van andere inhoud of functionaliteit is.
Techniek voor afbeeldingen van tekst
Het nu gepubliceerde voorbeeld gaat om afbeeldingen van tekst.
In pdf kan je met ‘ActualText’ de afbeelding laten vervangen door de tekst die je hier opgeeft. Je gebruikt dan geen alternatieve tekst die aangeeft dat er een afbeelding is en wat het tekstuele alternatief is. Hoe het technisch optimaal in elkaar zit en de uitleg staat in de techniek.
Stephan Borgers zegt
Beste Iacobien,
Aan welke regel voldoet het Fail voorbeeld niet aan PDF/UA (Matterhorn protocol)? Of is het toepassen van een tag in plaats van een tag een ‘Best practice’?
Gaarne je reactie,
Met vriendelijke groeten,
Stephan Borgers
Stephan Borgers zegt
Er is iets mis gegaan met het kopiëren. Ik bedoel:
Of is het toepassen van een span tag in plaats van een figure tag een ‘Best practice’?
Iacobien Riezebosch zegt
Dag Stephan,
Excuses voor mijn late antwoord. Er gaat nog iets mis met de melding van reacties. Hierbij alsnog mijn antwoord:
De fail is een fail omdat er een afbeelding met alternatieve tekst gebruikt is voor de afbeelding van tekst. In dit geval zou je de eigenschap daadwerkelijke tekst moeten gebruiken zodat de tekst ook als tekst gebruikt kan worden.